Konular

Polikistik over

 

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over yumurtalıkların çeperinde çok sayıda çok küçük kist içermesi demektir. Bu durum üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 3-5’inde görülür. Henüz bilinmeyen bir nedenle yumurtalıkların her siklus döneminde olması gereken yumurtlama işlevinin gerçekleşmemesi sonrası yumurtalık çevresinde çok sayıda kistlerin oluşması ve bunun neticesindeki bir takım belirtilerle seyreden bir durumdur. Yumurtlama işlevinin aksaması temelinde gelişen bozukluğa ikincil olarak adet düzensizlikleri, kilo alma, tüylenmede artış, sivilcelenme, gebe kalamama gibi belirtilerle seyreder.

Adet döngüsünün düzenli olmasındaki en önemli etken yumurtlamadır. Yumurtlamanın yarıda kalması durumu folikül adı verilen, içerisinde yumurta hücresi bulunan yapının yumurta içerisinde kalması, çatlamaması ve milimetrik çaplarda kistik yapılar oluşturmasıyla karakterize polikistik overi oluşturur. Her ay yeni bir kistin katıldığı polikistik over, yumurtalığın büyümesine neden olur. Yumurtlama işlevi bozuldukça kistlerin sayısı artar. Hormonal dengeler daha da bozulur ve yumurtlama süreci daha dengesiz hale gelir. Bu bir kısır döngü haline gelir.

Adetlerin düzenli olmasını sağlayan yumurtlama işlevinin bozulması, hormon üretiminin de dengesiz hale gelmesine neden olur. Bu durum da adet kanamalarının gecikmeli olmasına ve düzensizliklere neden olur. Ayrıca kistin içerisinde üretilmesi gereken östrojen hormonu yerine testosteron hormonu üretilince de tüylenme ve sivilcelenme görülür. Yumurtlama olmayan kadında gebelik de zor gerçekleşir. Bu da gebe kalamama şikayetine neden olur.

Polikistik over sendromu genellikle obez ya da aşırı kilolu kadınlarda daha sık görülmektedir. Obezite ile polikistik over arasındaki net ilişki kanıtlanamamış olsa da kilo veren kadınların polikistik over tedavilerinin daha kolay ve daha başarılı olduğu görülmüştür.

Polikistik over sendromu olan kadınlarda kan şekerinin normal seviyede tutulması daha zor hale geldiğinden bu hastalar ileri yaşlarda özellikle kilolu iseler diabet hastalığı için adaydırlar.

Polikistik over sendromu hastalarının hepsinde aynı şikayetler görülmesi beklenmez. Kiminde sivilcelenme tek şikayet olabilirken tüm belirtilerin görüldüğü polikistik over sendromlu hastalar da görülebilir. Her kadında farklı bir seyir halinde olabilir.Ciltte yağlanma, çene altında tüylenme,saç dökülmesi,simit şeklinde erkek tipi kilo alma,aç kalındığında kan şekerinin ani hızlı düşmesine bağlı ellerde titreme, halsizlik, sinirlilik , başağrısı, yemek sonrası derin uyku ihtiyacı, şekerli iyeceklere fazla ilgi duyulması,sık vajinal mantar enfeksiyonu, adet gecikmesi,adet öncesi hafif ara kanama,gebe kalmakta gecikme sık rastlanan şikayetlerdir.Ancak daha önce belirtildiği gibi bunların hepsi bir hastada olmayabilir.

  Polikistik over sendromunun teşhisi hastanın şikayetleri ve ultrasonografi ile tipik görünümün izlenmesi ile konur. Ancak ultrasonografinin tek başına teşhis koydurması beklenmemelidir. Çünkü hastalık belirtileri de esastır. 

Şikayetleri uygun, ultrasonografi ile de desteklenen durumda teşhisi koymak için bazı hormonal değerlerin de araştırılması gerekir. Bunun dışında kan şekeri düzeyleri de diabet araştırması açısından gereklidir.

Polikistik over sendromu mutlak tedavi ve yaşam tarzı değişikliği gerektiren bir durumdur. Tüylenme, sivilcelenme, gebe kalamama gibi basit ya da tehlikesiz denebilecek durumların dışında endometrium (rahim) kanseri, kalp-damar sistemi problemleri, yüksek tansiyon ve diabet gibi hastalıklara da yol açabilir.

Tedavide amaç hastanın şikayetlerini gidermek ve adet düzeni sağlamaya yöneliktir. Çocuk istemi olup olmamasına göre yarıda kalmış olan yumurtlama işlevinin tamamlanmasına ya da hiç başlamamasına yönelik planlanır. Kist sayısının artışı engellenip kistlerin sayısı da azaltıldığında hormonal denge yeniden düzenlenmiş olur. Tüylenme azalır, sivilceler yok olur, adet düzeni sağlanır.Ancak kalıcı ,radikal bir tedavisi yoktur kilo alındığında özellikle şikayetler tekrar belirginleşir.Doğum kontrol hapı gebelik düşünmeyenlerde kısmen ve geçici bir tedavi sağlar

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb