Konular

Spiral, Mirena

 

Spiral, Mirena


 

Gebelikten korunma yöntemleri çok çeşitlidir. Bunlardan bir tanesi olan spiral rahim içerisine yerleştirilerek gebeliği önleyen bir alettir. Spiral eskiden gerçekten ‘spiral’ şeklindeyse de günümüzde T şeklindedir. Spirallerin en çok bulunan tipi bakır elementi içerenleridir. Bakırlı spirallerin dışında bir de hormon içeren spiraller mevcuttur.

 

            Spirallerin gebelikten korumadaki etkileri döllenmiş olan yumurta ile spermin embriyo haline geldikten sonra rahim içerisine yerleşememesine dayanmaktadır. Bu sayede gebelikten koruyuculuk sağlanır.

                            

            Mirena ise progesteron hormonu içeren spiraldir. Türkiye’de tek bir marka olarak bulunmaktadır ancak hormonlu spiral olarak Mirena adıyla da kullanılmaktadır. Mirena levonorgestrel içerir ve bu hormonu günlük olarak sürekli ve sabit bir dozda salar.

 

Levonorgestrel içeren spirallerin bakırlı spirallerden farkı gebelikten koruma dışında başka avantajları ve başka durumlar için de kullanılabilir olmasıdır. İçerdikleri hormon sayesinde aşırı adet kanamaları da tedavi edilebilir. Ayrıca östrojen hormonunun neden olduğu endometrium kalınlaşmasının da progesteron sayesinde tedavi edilmesi de sağlanmış olur.
 

Progesteron içeren spiraller bakırlı spiraller gibi mekanik etkiyle döllenmiş olan yumurta ve spermin rahim içerisine yerleşmesini engellediği gibi tüplerdeki hareketleri azaltarak, rahim ağzından spermin geçişini engelleyerek de yumurta ve spermin buluşmasını ve döllenmesini önler. Ayrıca rahim duvarını incelterek olası bir oluşmuş embriyonun rahim duvarına yerleşmesini engeller.

 

Progesteron içeren hormonlu spiraller takıldıktan sonraki ilk 2-3 ayda ara kanamalar ve adet düzensizliklerine neden olabilir.Spiral takılmadan önce fazla adet gören hastalarda spiral uygulaması sonrası olan ara kanamlar 3-4 ya gibi daha uzun sürebilir. Bu durum geçicidir. İlerleyen zamanlarda adet döneminde olan kanama gün sayısı ve kanama miktarı azalır.Hatta bir süre sonra uzun süre adet görmeyebilirler.  Bu sayede hastanın kan değerleri de yükselir.Adet görmeme bir sorun yaratmaz spiral cıkarıldıktan sonra adetler normale döner.Adet görmeme menopoz veya hamilelik olarak yorumlanmamalıdır çünkü bu hormonlu spiralin koruyuculuğu yüzde 99.9 dur.Bazen kirli kan nereye gidiyor diye düşünülebiliyor.Spiralin içerdiği hormon rahim içi tabakayı incelttiği için kanama olmuyor dolayısıyla bir yere gitmiyor.

Mirenanın yerleştirilmesi anestezi gerektirmeyen, muayene masasında 1-2 dakika süren basit bir işlemdir. Nadiren çok hashas hastalarda 1-2 dakikalık yüzeyel anestezi gerekebilir .Normal spirallerin takılmasından teknik olarak bir farkı yoktur. İçerdiği hormon 5 yıl süre ile salınır ve koruma süresi 5 yıldır. Bu süre dolduktan sonra mirena çıkarılır ve yenisi takılır. Gebelik istenildiği takdirde mirena istenildiği zaman çıkarılabilir. Mirenanın çıkarılması da takılması gibi 1-2 dakika süren ağrısız bir işlemdir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb