Konular

Gebelik takibi

 

Gebelik takibi

Gebelik takibi her ne kadar gebelik sırasında yapılan bir takip anlamına gelse bile aslında sağlıklı bir gebelik ve yolunda bir gebelik döneminin geçmesi için gebelik planlanan dönemden 3 ay öncesinden itibaren başlar. Bunun için hamilelik planlayan çift hekime başvurur. Yapılacak basit kan testleri ile gebelikte olabilecek bir takım problemlerin önlemleri alınabilecektir. Bunun dışında anneye yapılacak olan vitamin desteği(folik asit) ile bebeğin sağlıklı gelişimi için ilk adım atılmış olacaktır.

Hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen kadın 2 damla idrar ile yapabileceği basit bir teste başvurabilir. Bu testin kitini eczaneden temin edebilir. Ancak bu şekilde gebelik tespit etmek güvenli olmayabilir çünkü nadiren gebe olmayan kadını gebe gösterebileceği gibi erken yapılırsa  gebe olan kadının da gebeliğini tespit edemeyebilir. Öte yandan dış gebelik, boş gebelik ya da mol (üzüm gebeliği) durumlarında da takipler konusunda ayrım yaptırmaz. Bu durumlardan herhangi birinin geç teşhis edilmesi anne hayatını tehdit edebilir.Sonuç olarak her şekilde gebeliğin en kesin teşhisi hekime başvurularak konulmalıdır.Bunun için ideali hastanın 7-10 gün adet gecikmesi olunca vajinal usg ile konrol edilmesidir.İç ve dış gebelik ayrımı da erken dönemde risk alınmadan yapılmış olur.Bundan iki hf sonra bebek kalp atımı bakılmalıdır çünkü bebek  kayıplarının büyük çoğunluğu bu dönemde olur.

Kadını gebelik konusunda şüphelendirecek ilk bulgu hemen her zaman adet gecikmesidir. Adet dönemi gecikmiş bir kadının yapılacak basit bir gebelik testi ile gebelik durumu saptanır. Daha sonra son adet tarihi hesaplanarak kayda alınır ve bundan sonra gebelik takipleri ve doğumu bu tarihe göre planlanır.

Gebelik takipleri herhangi bir riskli durum olmadıkça gebeliğin ilk üç ayında 2 haftada bir,sonra  28. haftaya kadar 4 haftada bir, 28.-36. haftalar arasında 2-3 haftada bir, 36 haftadan sonra ise 1-2 haftada bir yapılmalıdır. Bu takipler aynı zamanda gebelikteki bir takım tarama testlerinin tarihleri ile uyumlu bir şekilde sürer.risk var 

Gebelik boyunca kontroller esnasında tansiyon ölçümleri, kilo takibi rutindir. Gebelik kontrolleri ultrasonografi ile yapılır. Bebeğin haftasına göre daha önemli olan ölçümleri yapılır. İdrar ve kan sayımı testleri de rutindir. Anne adayının kan grubu da mutlaka bilinmelidir.

Gebeliğin ilk ayında ultrasonografi ile gebeliğin tesbiti ve konumu belirlenir. Rutin kan ve idrar testleri yapılır. Folik asit desteği yapılır.

2. ayda ultrasonografi ile fetusun kalp atımı belirlenir ve ilk ölçümleri yapılır.

 11.-14. haftalar arası ikili tarama testi yapılır,bebek ense kalınlığı ve burun kemiği başta olmak üzere bebeğin temel sağlığına ilişkin ilk detaylar saptanır. Vajinal usg de 12. haftada bebeğin mide, mesane, karın ön duvarı, sırtı , omurgası,eller kollar el parmak sayısı, bacak ve ayaklar, kafa kemikleşmesi, yüz ve her iki beyin lobları görünür.

16.-20. haftalar arası üçlü tarama testi zamanıdır. Bu test sonucu amniosentez gerekliliğine karar verdirir. Bu haftalar aynı zamanda bebek hareketlerinin hissedildiği zamanlardır. Tansiyon takiplerinin asıl önemi bu haftalarda başlar, preeklampsi açısından dikkatle izlenir.Tetanoz aşısı yapılır.Yine 10-20. haftalar arası  başta Down sendromu olmak üzere kromozomal sayısal sorunları  yakalamaya dönük anne kanından bebek DNA sı elde edilerek yapılan yeni , %99.7 güvenilir ancak pahalı test de yapılabilir.

22.-24. haftalar arası doğumsal anomali tarama zamanıdır. Ayrıntılı ultrasonografi ile bebeğin fiziksel bir anormalliğinin olup olmadığı araştırılır. Kan uyuşmazlığı olduğu takdirde indirekt coombs testi yapılır. Bu haftalarda karın hafifçe büyümeye başlar.

24.-28. haftalar arası anneye 50 veya 75gr şeker yükleme testi , rutin kan seviyesi ve  idrar testi tekrarı yapılır. Bu test gebelikte diabet açısından bir tarama testidir ve takipler ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bebek hareketleri artık tam olarak hissedilmektedir.  

    28. haftadan sonra yapılan 2 haftada bir olan takiplerle bebeğin büyümesi, etrafındaki su miktarı takip edilir. İdrar testi protein atılımın varlığı açısından önemlidir. Bebeğin anne karnındaki duruşu da doğum şekline karar verme açısından planlar yaptırır ancak bu haftalarda bu konuda karar vermek erken olur.Kan uyuşmazlığı varsa iğnesi yapılır..

 NST ile bebek kalp atımları ve annenin sancıları takip altına alınır. NST ve doppler  olası erken doğum ya da fetal iyilik halini anlamak açısından önemlidir. Doğum kararı verdirebilir.

Sonuç olarak gebelik takibi uzman hekim gözetiminde düzenli olarak yapılmalıdır. Annenin takiplerinin dışında kendi sağlığına da dikkat etmesi, düzenli beslenmesi ,sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durması gerekir. Sağlıklı bir gebelik takibi hem anne hem de bebek sağlığı için gereklidir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb