Konular

Kısırlık

 

KISIRLIK (İNFERTİLİTE)

Gebelik hem kadın hem de erkeğe bağlıdır. Gebe kalamayan çiftlerde neden yalnızca erkek veya yalnızca kadına bağlı olabileceği gibi hem erkek hem de kadına bağlı da olabilir. Bir çift gebe kalmakta problem yaşıyorsa hekimler bunun sebebini bulmaya yönelik partnerlerin her ikisine test yapma ihtiyacı duyarlar. Araştırmalar sonucu çifterde bir veya birden fazla kısırlık nedeni bulunabileceği gibi çiftlerin yaklaşık %15'inde kısırlığın nedeni saptanamaz.

Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan çiftlerin doktora başvurmaları önerilir. 35 yaşın üzerindeki kadınlarda nedene yönelik araştırma yapmak için bir yıl beklenilmeyebilir. Aynı şekilde her ay düzenli adet kanaması olmayan kadınlarda da araştırma daha erken yapılabilir. Yaş ilerledikçe gebe kalma şansı azalır, aynı şekilde tüp bebek şansı da zorlaşır.

Kadındaki en önemli kısırlık sebepleri yumurtlama bozuklukları, tüplerin hasarlı veya tıkalı olması, endometriozis (çikolata kisti) ve açıklanamayan nedenlerdir. Erkekte görülen kısırlık nedenleri arasında ise sperm sayısının, hareketliliğinin yetersiz olması ve bazı durumlarda da sperm hücrelerinin anormal olması sayılabilir.

İnfertilite araştırmasına çiftlerin primer ya da sekonder infertil olup olmadıkları ayrımlarıyla başlanır. Eğer çift önceden hiç çocuk sahibi olmamış, düşük veya küretaj da geçirmemiş ise primer infertil; çocuk sahibi olmuş ya da düşük veya küretaj öyküsü mevcut olup da yeniden gebe kalamama şikayeti ile başvuruyorsa sekonder infertil denir.

İnfertilite araştırması partnerler arasında erkeğin muayenesi ve testleri ile başlar. Doktor erkeğe genel sağlığı, cinsel ilişki öyküsü, ilişki sıklığı, önceden çocuk sahibi olup olmadığı, eşinde düşük ya da küretaj öyküsü bulunup bulunmadığı gibi sorular sorar ve muayene eder. Ne kadar sperm ürettiği ve spermlerin ne kadar sağlıklı olduğunu araştıracak semen analizi yapılır. Sperm analizi 3 günlük cinsel perhiz sonrası yapılır. Sperm analizi anormal çıkarsa 1 ay sonra tekrarlanmalıdır.

Daha sonra kadının muayene ve testlerine geçilir. Kadının genel sağlığı, cinsel ilişki öyküsü, sıklığı, adet düzeni, süresi gibi sorular sorulur ve muayeneye geçilir. Tüm vücudun ve organların değerlendirilmesi sonrası ultrasonografi yapılır ve kadın iç genital organları incelenir. Uterus (rahim) ve overlerin (yumurtalık) bulunup bulunmadığı ve patolojik görünümleri incelenir. Bunlar da normal olduğu takdirde yumurtalık rezervi ve menopoz değerlendirmesini yaptıracak hormon tahlili ile birlikte gebe kalmayı zorlaştırabilecek tiroid fonksiyon testi gibi diğer hormon testlerine de bakılır. Burada bakılan hormonlarda herhangi bir patoloji saptanacak olursa tedavi edilir. Hormon testleri normal olduğu takdirde bu sefer yapısal olarak gebe kalmayı engelleyecek anatomik bir anormallik araştırılır. Bu aşamada HSG denilen histerosalpingografi (HSG) adlı görüntüleme yöntemi uygulanır. HSG işleminde rahim içine röntgende görülebilecek opak bir sıvı verilir ve bu sıvının tüplerden geçişinin olup olmadığı incelenir. HSG rahimin içerisinde veya tüplerde gebe kalmayı önleyecek bir anomali olup olmadığını göstermede etkilidir. Bu işlem sonrası rahim içini ve dışını kamera ile gösterecek histeroskopi ve laparoskopi yapılır. Bu işlemler cerrahi işlemlerdir ve organlardaki yapısal anormalliği gösterebilmekle beraber tedavi imkanı da sağlayabilmektedir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb