Konular

Vajinismus

 

VAJİNİSMUS

           

Vajinismus vajinanın dışını çevreleyen kaslarda istemsiz kasılma sonucu görülen bir durumdur. Bu durum daha çok cinsel ilişki esnasında görülmekle beraber vajinanın içerisine parmak, vajinal tampon, spekulum denilen muayene aletleri yerleştirirken de görülür. Her yaş grubundaki kadınlarda görülebilir. Ancak ne sıklıkta görüldüğü net değildir. Bunun nedeni hastaların hekime başvurmada çekingen davranmalarıdır. Yine de kadınların yaklaşık olarak %2’sinde görülen bir durumdur.

           Vajinismusu olan kadınların cinsel uyarılma, cinsel arzu ve orgazm olma açısından bir eksiklik ya da rahatsızlıkları yoktur. Ancak vajinismus tekrarladıkça ve tedavi edilmedikçe kısır döngüye girer ve her seferinde bir önceki cinsel ilişkiye girememe sonrası yaşanan stres ve sıkıntı hatırlanır. Ve bundan sonra da her cinsel ilişkide bu cinsel korku durumu tekrarlar, kısır döngüye girer.

 Bazı kadınlarda ilk ilişkiden itibaren vajinismus olurken bazılarında ise sonradan gelişebilir. Buna neden olan çeşitli faktörler sayılmakla birlikte en önemli sebep korkudur. Bilinç altındaki bir takım korku ve fobiler, katı dini inançlar, psikiyatrik rahatsızlıklar, cinsel taciz, tecavüz maruziyetleri vajinismus nedeni olabilir.

Vajinal akıntı, kötü koku, cilt irritasyonu, kızarıklık, şişlik, idrar ya da gaita yaparken yanma, batma hissi olması da ağrı nedeni olabilir. Vajinismus demek içinse bu şikayetleri olan kadınların öncelikle şikayetlerine yönelik tedavi edilmesi, tedavi edildikten sonra vajinismus açısından yeniden değerlendirilmesi gerekir.

Çikolata kisti, sık tekrarlayan enfeksiyonlar, ya da cinsel yönelimdeki farklılıklar da nadir nedenler olarak sayılabilir. Ancak vajinismus teşhisi konması için tam bir jinekolojik muayene gerekir ve bunun gibi jinekolojik hastalıkların ekarte edilmesi, varsa tedavi edilmesi gerekir.

 Vajinismus tedavisinde en iyi yaklaşım çiftlere uygulanan davranış tedavisi ve psikoterapidir. Davranış tedavisinde hastaya vajinal anatomiyi anlatabilmek için vajinal protez uygulaması yapılır. Böylece anatomiyi öğrenerek ilişkinin mümkün olabileceği derin bir vajinal boşluk olduğu gösterilir.Hastalar bu derin ve esnek vajinal boşluğu bilmediğinden penisin zorla yırtarak gireceğini düşünüyorlar.Vajinaya nazikçe ve yavaşca itilen asla acı vermeyen çok ince plastik kaygan protezler ile bu vajinal boşluk gösterildiğinde büyük şaşkınlık yaşıyorlar ve ilşki konusunda çok cesaretleniyorlar.Çok uzun süreli vajinusmus sorunları bu yöntemle birkaç dakikada çözülüyor.Profesyonel yaklaşımda bulunulan çiftlerin büyük kısmında vajinismus problemi düzelebilir. Ayrıca istemsiz kasılmaları engellemek için Kegel egzersizleri faydalı olabilir.

Literatüre girmiş, bilimsel olarak kanıtlanmış hipnoz yöntemleri de vajinismus tedavisinde yardımcı olabilir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb