Konular

Kızlık zarı ve dikimi

 

Kızlık Zarı

Kızlık zarı tıbbi literatürde hymen ya da himen olarak adlandırılan anatomik bir oluşumdur. Bu anatomik oluşum her ne kadar toplumda kızlık zarı ya da sadece bir ‘zar’ olarak bilinse de gerçekte mukozal bir katlantıdan ibarettir. Himenin fizyolojik olarak vücutta bir işlevi yoktur.

Kızlık zarının olmaması çok nadir de olsa görülebilmekle birlikte bütün kızlarda bulunduğu kabul edilir. Kızlık zarının anatomik olarak bulunduğu yer bütün kadınlarda aynıdır. Vajinanın küçük dudaklarının 1-2 cm içerisinde bulunan, vajinayı çepeçevre saran bu oluşum 2-3 milimetre kalınlıktadır. Kılcal damarlar içerir ki bu kılcal damarlar ilk cinsel ilişkideki kanama nedenidir.

Kızlık zarı değişik toplumlarda sosyolojik öneme sahiptir. Hymen adı Hymenaios adlı evlilik tanrısından gelmektedir. Bu tanrı Yunan ve Roma mitolojisinde Dionysus ve Venüs'ün oğlu olan ve elinde bir meşale tutan düğün tanrısıdır.

Anatomik olarak vücutta bulunmasına rağmen fizyolojik bir işlevi olmaması ile ilgili çeşitli araştırmacıların çeşitli görüşleri vardır. Bazı araştırmacılar zarın vajina içerisine yabancı cisimlerin girmesine engel olacağını öne sürmekle beraber bazıları da vajina içerisine zararlı mikroorganizmaların girişini önlediğini ileri sürerler. Adli tıpta cinsel şiddet, tecavüz ve kız çocuklarının cinsel istismara maruz kalıp kalmadıklarının teşhisinde kullanılmaktadır.

Himenin anatomik olarak çeşitli tipleri bulunmaktadır:

Esnek (çok ince ):İlk ilişki ve sonrasında kanama olmaz,ilişki sonrası yapılan muayenede kızlık zarında eski ya da yeni yırtık izlenmez ve kızlık zarı vajinanın çeperinde çok ince halde gözlenir,kanamadan ilişkiye izin vermiştir.Bu durum bazen ciddi sosyal sorunlara yol açar,daha önce hiç ilişkiye girmemiş bir kıza haksızlık yapılabilir. Bu tür bir haksız suçlama ve baskıya maruz kalan hanımlar gecikmeden ve cesaretle muayene istemelidirler,daha sonra geç kalabilirler

Annüler Himen (halka)

Kresentrik (yarım ay)

Septalı (ara bölmeli)

Kribriform (çok delikli)

İmperfore himen (deliksiz)

Küçük delikli himen

Multipar himen (normal doğum yapmışlarda)

Annüler Himen (yuvarlak halka): Yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. En sık görülen himen şeklidir(%80-95)

Kresentrik Himen (yarım ay): Zar yarımay şeklindedir. Bu tür zarlar genelde ilişki sırasında yırtılmaz.

Kribriform himen (çok delikli): Himenin ortasında birden fazla delik vardır.

Septalı Himen (ara bölmeli): Kızlık zarının ortasında, aradaki boşluğu bölen, zara ait ara bir doku parçası vardır.

İmperfore himen (deliksiz): Himenin ortasında delik yoktur ve vajina girişi tamamen kapalıdır. Her 1000-2000 kızda bir görülür. Bu zara sahip kızlar hiç adet kanaması görmezler. Normal şekilde gerçekleşen kanama vücut dışına atılamaz ve himen arkasında vajina içinde birikir. Oldukça ağrılı bir durumdur ve mutlaka cerrahi bir işlemle açılması gerekir.

Küçük delikli: Zarın ortasındaki delik çok küçüktür. Adet kanaması olur ancak oldukça ağrılıdır. Bazen cerrahi müdahale ile deliğin genişletilmesi gerekebilir.

Multipar himen: Normal doğum yapmış kadınlarda kızlık zarı doğuma bağlı yırtılır ve geriye kalan kısımlar "karinkül (himen artığı)" olarak adlandırılır.

 Kızlık zarı dikimi işlemi basit ancak usta ellerde, kadın hastalıkları ve doğum uzman hekimleri tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Bu zarın dikimi lokal  anestezi altında yaklaşık 20-25 dakikalık bir operasyon olup işlemin yapıldığı günün akşamı hasta evine gidebilir.Kızlık zarı dikiminin kısa  ve uzun süreli olmak üzere iki şekli vardır.Kısa süreli olan ilşkiden önceki son bir haftada yapılır,yuzde yuz kanama olur basit kısa(10 dakika) bir müdahaledir, uzun süreli olan 30 dakika gibi sürer ne zaman ilişkinin olacağının önemi yoktur yıllar sonra da olabilir . Her iki müdahele de lokal anestezi ile yapılır ve yine her ikisinde de hasta istediği gibi hareket edebilir çünkü kızlık zarı operasyon alanı vajina içindedir ve hareketten etkilenmez 

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb