Konular

Genital siğil, kondilom

 

 

 

Genital siğiller, Kondilom

Genital siğiller yani kondilomlar cilt teması ile bulaşan, hem kadın hem de erkeklerde görülebilen oluşumlardır. Dış genital organların üzeri ve anüs çevresinde daha çok görülmekle birlikte vajinanın içerisi ve rahim ağzı (serviks) üzerinde de bulunabilirler. Çoğunlukla cinsel temas ile bulaşırlar. Kondom kullanılması kondilomdan yüzde yüz korumaz, ancak bulaşma miktarı ve riskini azaltabilir.

Genital siğiller cinsel yolla bulaşan Human Papilloma virüsün belli tiplerinden oluşur. Human Papilloma virüsünün 100’den fazla tipi gösterilmiştir. Bunlar arasında 40’tan fazlası rahim ağzı enfeksiyonuna, yaklaşık 15’i ise rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Örnek olarak HPV Tip 6 ve Tip 11 genital siğillerin %90’ından sorumlu olup serviks kanserine yol açma ihtimali çok düşüktür. HPV Tip 16 ve Tip 18 ise serviks kanseri vakalarının % 70’inden sorumlu yüksek riskli tipleridir.

Siğil oluşumundaki en sık HPV tipi Tip 6 ve Tip 11’dir. Her iki HPV tipinin de kanserle ilişkisi gösterilemediğinden genel olarak siğiller kansere neden olmaz denilebilir. Ancak temas sırasında yüzden fazla türü tanımlanmış olan HPV tiplerinden hangisinin bulaştığının bilinemeyeceğinden dolayı siğil bulunan kişilerin rahim ağzı ya da diğer genital bölgedeki kanserler açısından risk taşıması muhtemeldir.

           Papilloma virüsü dünyada, özellikle de gelişmiş ülkelerde yaygın bir virüstür. Türkiye’de de her geçen gün HPV’ye maruz kalan ve bu virüse bağlı hastalıklara maruz kalan kadın sayısı artmaktadır.

           HPV cinsel ilişki, oral seks, anal seks veya genital bölgeye yapılan temas yolu ile bulaşan oldukça bulaşıcı bir virüstür. Prezervatifler HPV’den yeterli ve kesin koruma sağlamazlar çünkü ilişki sırasında temasa maruz kalan her bölgeyi kaplayamazlar. Nesnelerle ya da tuvalete oturmakla HPV bulaştığı ise gösterilememiştir.

           Genital kondilomlar mikroskopla görülebilecek kadar küçük olabilmekle birlikte çok sayıda ve parmaksı kitlenin bir araya gelip karnıbaharı andırırcasına büyük olması da muhtemeldir. Ele gelen çıkıntı, kitle şeklinde şikayetlere neden olur. Ayrıca genital bölgede yanma, kaşıntı, kızarıklık, ağrı gibi şikayetlere de neden olabilir.

Muayene sırasında kondilomların görünümü tipiktir. Kolaylıkla tanınırlar. Kondilom izlenen kadında mutlaka vajinal muayene yapılması ve rahim ağzının da değerlendirilmesi gerekir. Vajina ve rahim ağzında kondilom görülmesi durumunda lezyondan biyopsi alınarak teşhisin patolojik olarak netleştirilmesi gerekir. Ayrıca bu hastaların smear testi de mutlaka değerlendirilmelidir.

Kondilom görüldüğü durumda cerrahi yöntemle çıkarılması en uygun yoldur. Ayrıca krem şeklinde ilaçlar, dondurma (kriyoterapi), yakma (koterizasyon) ya da lazer gibi yöntemler de uygulanabilir. Hangi yöntemin uygulanacağına hekim ve hasta ortak karar verir. Hastada aynı zamanda gebelik de mevcutsa gebeliğin haftası, doğum şekli, tedavi tercihi de konuşulmalıdır. Gebelikte bebeğe zarar verme ihtimali düşük olan ilaçlarla tedavi ya da kriyoterapi gibi yöntemler de uygulanabilir.

Kondilomdan korunmak ya da önlem almak, tedaviden daha kolaydır. Bu nedenle çok sayıda partner, çok sayıda partnerle birlikte olmuş eş, kondom kullanılmaması risk faktörleridir. Kondom kullanılması kondilomdan yüzde yüz korumaz, ancak bulaş miktarı ve riskini azaltabilir.Rahim ağzı kanserine yol açtığı bilinen ve çeşitli tipleri bulunan HPV’nin neden olduğu enfeksiyonlardan korunmada mevcut 2 tip aşı vardır. Her iki aşı tipi de enjeksiyon yolu ile uygulanmaktadır. Bu aşılardan biri HPV Tip 6, 11, 16, 18’den koruyucu, diğeri ise HPV Tip 16, 18, 31, 45’ten koruyucu içeriğe sahiptir. Her ikisi de 6 aylık süre içerisinde uygulanan toplam 3 dozdan oluşmaktadır.

Genital siğil bulunan gebelerin normal yolla doğum yapmaları durumunda HPV virüsünün bebeğe, bebeğin solunum yoluna bulaşması riski nedeniyle sezaryenle doğum tercih edilebilir. Normal doğum sonrası HPV bulaşmış bebekte Laringeal Papillomatozis yani bebeğin solunum yollarında siğil benzeri lezyonlar oluşabilmekte, solunum yolunu tıkayıcı birtakım hastalıklara yol açabilmektedir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb