Konular

Normal doğum avantajları

 

Normal doğumun avantajları

 

Doğum iki şekilde olur. Normal doğum olarak adlandırılan vajinal yolla doğumdur. Sezaryen ise gebe kadının karnının ameliyat ile açılması şeklinde olan doğum yöntemidir. Her iki yöntemin de birbirlerine karşı farklı üstünlükleri olmakla birlikte en sağlıklı olan ve önerilen normal doğumdur.

Normal doğum sezaryene göre doğum sonrası günlük hayatını idame ettirme açısından daha avantajlıdır. Sezaryende oluşan yara karın duvarında olmayacağı için günlük hareketlerde kısıtlılık daha azdır. İyileşme daha hızlıdır. Hastanede yatış süresi daha kısadır. Bu nedenle maddi olarak da avantajlıdır. Sezaryenle doğumlara göre normal doğumlarda anne ölüm riski çok daha azdır. Doğum sonrası ağrı daha kısa sürer ve daha basit ağrı kesiciler yeterli gelebilir. Kanama riski daha azdır.Rahim içinde kalan doğum sonu kanamaları daha kolay atılır.Enfeksiyon ya da iltihap oluşma ihtimali sezaryen kadar değildir. Normal doğum yapan annenin kendine güveni ve doğum sonrası başarma hissi daha yoğundur.Bir sonraki normal doğum büyük oranda çok daha kolay olur.

Normal doğum sırasında annenin doğum yolundan geçen bebeğin akciğerlerindeki amnion sıvısının ağız ve burun yoluyla atılması sayesinde bebekte doğum sonrası solunum sıkıntısı gelişme ihtimali azalır. Bu nedenle bebeğin yoğun bakım ya da küvözde takip edilme riski sezaryene göre daha azdır. Normal doğum sırasında anneden salgılanan bir takım hormonlar(oksitosin, prolaktin) anne ile bebek arasındaki duygusal bağın daha hızlı kurulmasını sağlar. Annenin memeleri doğum sonrası hızla sütle dolar ve anne bebeğini hemen emzirebilir. Süt gelmeme olasılığı sezaryana göre daha azdır,çünkü normal doğum sırasında süt gelmesini kolaylaştıran hormonlar salınır.Normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken bebeğin temas ettiği bakteriler bebeğin bağışıklık sisteminin gelişmesine katkıda bulunur.

Sonuçta normal doğum fizyolojiktir. Sezaryen ise bir ameliyat yöntemidir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb