Konular

Spinal, epidural anestezi

 

Spinal ve Epidural anestezi

 

Doğum insanoğlunun bilinen en büyük ağrısı olarak tariflenir. Uzun yıllardır doğum sancısını azaltacak ya da kesecek çeşitli yöntemler denenmiştir. Tıbbın en büyük buluşlarından biri ağrıyı kesmek olarak kabul edilmekte olup sancıları veya ağrıları kesmek suretiyle yaptırılan doğumlar özellikle normal doğumun teşviki açısından da önem kazanmıştır.

 

Normal doğumda kullanılacak yöntem epidural anestezidir. Halk arasında ağrısız doğum olarak bilinir. Anestezi uzmanı tarafından oturur ya da yan yatar pozisyondaki hastanın bel bölgesine steril şartlarda özel bir iğne yerleştirilir. Bu bölgeden anestezi ilacı verilerek doğum sancıları kesilmiş olur. Epidural anestezi uygulanan gebe, bacaklarını hareket ettirebilir. Ancak bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hissedebilir. Bel bölgesine yerleştirilen kateter sayesinde verilecek ilacın dozu ve süresi ayarlanabilir. Epidural anestezide bebek ilaçtan etkilenmez.

 

Sezaryen ameliyatlarında 2 tip anestezi yöntemi uygulanabilir. Bir tanesi hastanın tamamen uyuduğu genel anestezi, diğeri uyanık olduğu ancak belden aşağısını hissetmediği spinal anestezidir.Genel anestezide sezaryen sonrası ağrının tam giderilememesi , bulantı, kusma, bir iki saat süren kendine tam gelememe hali bu yöntemin olumsuz yanlarıdırSpinal anestezide hasta bacaklarını hissedemez ve oynatamaz. Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı  genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir.Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.

 

Spinal anestezi ile epidural anestezinin teknikleri hemen hemen aynıdır. Epidural anestezide iğnenin ve kateterin ucu sinirin omurilikten çıktığı yere yerleştirilirken spinal anestezide ilaç direkt olarak omurilik zarının arkasındaki sıvının içerisine verilir. Epidural anestezinin etkisi 10-20 dakika sonra başlar, ilacın verildiği miktara göre uzun sürebilir. Spinal anestezinin etkisi ise daha çabuk başlar ancak daha kısa sürer. Bu nedenle spinal anestezi normal doğum için uygun değildir.İlk doğumda ortalama doğum ağrısı süresi 12 saat iken spinal anestezinin etki süresi 3-4 saat oldundan yeterli olmaz.Spinal anestezide ameliyat sonrası baş ağrısı görülme riski epidural anesteziden daha fazladır.Spinal anestezi nedeniyle felç riski tecrübeli ellerde 5000 de bir gibi çok azdır.Konforlu sezaryan ve normal doğum için hastalar spinal ve epidural anesteziye cesaretlendirilmelidir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb