Konular

Rahim ağzında yara

 

Rahim Ağzında Yara

Kırmızı plak ya da halk deyimiyle rahim ağzı yarası birçok kadında hayatlarının belli dönemlerinde görülebilen, kolay tedavi edilen ve tedaviye yanıt veren bir durumdur. Burada öncelikle bilinmesi gereken normalde rahim ağzı ve servikal kanalı oluşturan hücrelerin birbirinden farklı olduğudur. Rahim ağzı yassı epitel hücreleriyle döşeli iken servikal kanal ise silindirik hücrelerden oluşur. Yassı epitel hücreleri tıpkı cildimizde olduğu gibi cilt altı dokuları dış etkenlere karşı korumakla görevlidirler. Silindirik hücreler ise rahim ağzı kanalının içerisine salgı üretirler. Bazı durumlarda bu salgı yapan silindirik hücreler rahim ağzında bulunması gereken yassı epitel hücrelerinin yerine de uzanabilir. Bu durumda olmaması gereken yerde bulunan bu hücreler muayene sırasında rahim ağzında yara görünüme benzer ve eritroplaki olarak adlandırılırlar. Gerçekte burada bir yara yoktur. Yaraya benzetilen bölge daha kırmızı ve iltihaplı görünümdedir. Bu durum normalde bulunmaması gereken yerlerde farklı hücre ve doku tiplerinin bulunması nedeniyle olur.

Rahim ağzı yarası tamamiyle bir halk deyimidir. Bu durum tıpta rahim ağzının içerisinde bulunan dokunun dışarıda da görünmesi, rahim ağzı kanalının dışa dönmesi anlamlarına gelen ektropion olarak geçmektedir. Ayrıca yaraya benzeyen bu görünüm son zamanlarda eritroplaki (kırmızı plak) olarak da adlandırılmaktadır. Bu kırmızı görünümün nedeni kan damarları açısından silindirik epitelin daha zengin olması ve kanamalara daha yatkın olmasıdır. Bu doku yassı epitele göre kanamalara daha müsaittir.

           Rahim ağzı yarasına neden olan bir çok faktör olabilir. Öncelikle kadının hormonal durumlarındaki değişikler buna yol açabilir. Ergenlik dönemi, gebelik, doğum sonrası, menopoz dönemleri, doğum kontrol haplarının kullanımında görülmesi normaldir. Buradaki hücre değişikline yol açan neden yaşamlarının belli dönemlerinde kadınların östrojen hakimiyetinden kurtulup progesteron hormonlarının daha baskın olmasıyla açıklanmaktadır. Ayrıca vajinal akıntı, enfeksiyon durumları, vajinal bir takım jeller, sperm öldürücü ilaçlar, kremler, prezervatiflerin üzerindeki kimyasal maddeler, vajinal tampon kullanımı da kırmızı plak nedenlerindendir.

            Rahim ağzında yara muayene sırasında görülen bir durum olduğu için teşhis vajinal muayene sırasında, genellikle de tesadüfen konur. Hastaların genel olarak şikayetleri yoktur. Bunun dışında en sık şikayet akıntı olabilir. Bu akıntı genel olarak iltihap içeriği gibi görünse de aslında rahim ağzı kanalı içerisinde bulunan ve salgı yapma fonksiyonu olan silindirik epitel hücrelerinin salgıları nedeniyle olur. Bu akıntı beyaz, kokusuz, renksiz bir akıntıdır. Bazı hastalar lekelenme ve vajinal kanama şikayeti ile de başvurabilir. Bunun nedeni kılcal kan damarlarının cinsel ilişki, vajinal tampon kullanımı gibi küçük travmalar sonrası çatlamasıdır.

            Muayene sırasında fark edilen bu durumda mutlaka smear alınması gerekir. Smear ile kanser öncülü hücre olup olmadığı değerlendirilir.

           En sık nedeni kadınların yaşamlarının belirli dönemlerinde yaşadıkları hormonsal değişim olduğundan bu durum genellikle kendiliğinden iyileşir. Bunun dışında enfeksiyon durumu varsa tedavi edilmeli, vajinal tampon ya da jellerin kullanımına son verilmelidir. Tedavinin cevap vermediği hallerde yakma (koterizasyon) ya da dondurma (krioterapi) yöntemleri uygulanabilir. Smear sonucunun normal oldu hallerde tedavi gerekmeyebilir ancak anormal smear sonuçları servikal biopsi veya rahim ağzının bir kısmının alınmasını (konizasyon) gerektirebilir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb