Konular

Ağrısız doğum

 

Ağrısız doğum tıp dilinde ‘epidural analjezi’ halk arasında ise ‘prenses doğum’ denilen yöntemdir. Bu yöntemde amaç normal doğum sırasındaki rahim kasılmalarını engellemeden, normal doğumun ilerleyişini bozmadan gebeye ağrısız bir doğum yaptırabilmektir.

Bu yöntem aslında bir anestezi yöntemidir. Gebenin normal doğumu öncesinde bel bölgesinde omurgalarının arasından bir kateter yerleştirilerek buradan anestezik ilaç verilmesi ve belden aşağı olan ağrı hissinin engellenmesi prensibine dayanır.

Bu yöntemin uygulanabilmesi için doğum sancılarının başlamış olma prensibi şarttır. Rahim ağzı açıklığı 4 cm olduğunda ve düzenli doğum sancıları başladığında epidural kateter yerleştirilir ve buradan anestezik ilaçlar verilebilir. Kateterin yerleştirilmesi ve bu ilaçların uygulanması uzman bir hekimin yapılabileceği basit bir tıbbi işlemdir.Tecrübeli hekim tarafından yapıldığında risk çok azdır.Buna karşılık son derece konforludur, hasta ve yakınları çok daha rahattır,hastanın ağrı duymasından kaynaklanan panik ve endişe yoktur.Hekimin de üzerinde hasta ve yakınları tarafından gerektiğinden fazla muayene  ve ortamda bulunma baskısı olmaz gereksiz ve erken operatif doğumlar  azalır .Ayrıca sadece ağrıya katlanamadığı için sezaryana yönelen hasta grubunda da sezaryandan kaçınılmış olur.Doğum ve doğum ağrısı korkusunu giderdiğinden hastaları normal doğuma cesaretlendirmede çok önemli bir kriterdir

Kateterin yerleştirilmesi içi gebe düz bir zemine oturtulur, uygun pozisyon verildikten sonra omurların aralığına çok ince bir iğne ile girilir ve buraya plastik bir kateter yerleştirilir. Kateter buraya bant ile sabitlenir ve bu kateter yardımı ile anestezik ilaç verilir.

Bu yöntem annede bir miktar baş ağrısına neden olabilir. bebeğe ise ne anne karnında ne de doğduktan sonra herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu şekilde gebe de sancıları sırasında ağrı hissetmeyeceği için daha rahat rahat nefes alabilir ve bu sayede bebek daha canlı ve aktif doğar.Anne ağrı hissetmediği için son dönemde çok aktif ıkınamayabilir bu nedenle toplam doğum süresi  bir iki saat uzayabilir ama bu bebek için bir sakınca yaratmaz.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb