Konular

Kürtaj

 

Küretaj (Kürtaj)

Kadın hastalıkları ve doğum branşı için rahim içerisindeki canlı veya cansız gebelik materyali, polip, kanama odakları gibi dokuları çıkarmak anlamına gelir.

Küretaj kelimesi halk arasında kürtaj, kürtaş şeklinde kullanılsa da asıl adı dilatasyon ve küretajdır. Dilatasyon işlem öncesi serviks yani rahim ağzını genişletmek, küretaj ise rahim içerisindeki dokuyu temizlemek anlamlarında kullanılır. D&C olarak kısaltılır ve bilinir.

Kadın hastalıkları ve doğum branşı için kullanıldığı şekliyle küretaj sadece istenmeyen gebelikleri sonlandırmak için kullanılmaz. Rahim içerisinde polip adı verilen fazladan doku parçaları da durdurulamayan kanamalara neden olacağından bu dokuyu alma işlemi de küretajdır. Yani küretaj olmuş her kadın bebek ya da çocuk aldırmış manasına gelmez.

Gebelikte küretaj: İstenmeyen gebelikte anne ve babanın rızası dahilinde olan işlemdir. Ayrıca anne karnında öldüğü tesbit edilen gebelik materyalinin de alınması için uygulanır. Düşük yapmış kadınlarda da kalan parçaları rahim içinden temizlemek gerekir ve yine bu işlem uygulanır.

Doğum sonrası küretaj: Çok nadir de olsa doğum sonrası rahim içerisinde kalabilen plasenta yani bebeğin beslendiği doku parçalarının temizlenmesi için de uygulanır. Bu işleme bumm küretaj denir.

Probe küretaj: Özellikle menopoz sonrası dönemde olmak üzere düzensiz ve aşırı kanama hallerinde uygulanan bir yöntemdir. Daha çok teşhis amaçlı olmakla beraber aynı zamanda kanamaları durdurduğu için tedavi yöntemi olarak da değerlendirilebilir. Rahim ağzının içerisinden de doku alınan fraksiyone küretaj da bir diğer şeklidir.

Ayrıca (infertilite) kısırlık nedeninin araştırılmasında da nedeni saptamada, yumurtlama olup olmadığını gösteren bir yöntem olarak geçmişte kullanılırdı.

Küretaj lokal ya da genel anestezi altında hastanın tercihine göre yapılır ancak yüzeyel uyutma ile çok daha konforludur.Bu hafif anestezi büyük ameliyatların yapıldığı anestezi gibi değildir hastanın solunumuna müdahale yoktur, solunum doğaldır.Kısa süreli ve normal uykunun hafif derinidir. Yaklaşık 3-5 dakika sürer. 8 haftaya kadar  gebelikler sadece basit vakum yöntemi ile birkaç dakikada yapılabilir.Biraz daha büyük olanlarda da nazikçe küret denilen alet ile rahim içinde parça kalmaması için kontrol edilir.Halk arasında kazıma gibi abartılı ,korkutucu kavramlar kullanılsa da bu son derece nazikçe parça kalmaması için kontrol amaçlı yapılır.Hasta işlem yapıldığı gün evine gidebilir. İşlem günü birkaç saat  istirahat  yeterlidir.10-12 gün kadar eşiyle cinsel ilişkide bulunmamalıdır.İlk normal adetini işlemden 30-35 gün sonra görürler.Bu sürede hafif koyu kırmızı, kahverengi renkli kanamalar bazen olabilir önemli değildir ,ilk adet sonrası tamamen düzelir.Açık kırmızı fazla kanama normal değildir.

Bir de medikal abortus(düşük) denilen operatif müdahele etmeksizin kendiliğinden ilaçla düşük yaptırılabilir.Bu yöntemle  her ne kadar 9 haftaya kadar dense de 6 hafta üzerideki gebeliklerde hasta evde ağrı ve kanamaya katlanamayabilir.Aslında risk oluşmaz ancak bu tür şeylere alışık olunmadığından panik ve endişe duyabilirler. Hastaya detaylı anlatarak hastanın kişilik yapı ve tercihine göre bu yöntem seçilebilir

Küretajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığı bilinmeli, sık sık küretaj olunmamalı çünkü rahim içinde yapısıklık (Aşerman sendromu) olabilir, doğum kontrolü için mutlak uygun bir yönteme başvurulmalıdır.

Özellikle gebelik kürtajı için kürtajdan ortalama 6 saat önce dilaltı veya vajinal olarak bir ilaç uygulanması rahim ağzını yumusatır, olgunlaştırır, hafif açılmasını sağlar.Bu yöntem kürtaj risklerini belirgin azaltır ayrıca kürtaj sonrası kanamanın atılmasını kolaylaştırır böylece kürtaj sonrası ağrı da daha az olur. Kürtaj bittikten sonra daha sonra kötü sürprizle karşılaşmamak için mümkünse hasta uyandırılmadan ultrasonografi ile kontrol edilmelidir

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb