Konular

Tüp ligasyonu

 

Tüp ligasyonu (Tüp bağlama)

Rahim ile yumurtalık arasında bulunan, içerisinde erkekten gelen sperm ile kadından gelen yumurtanın bir araya geldiği bölge fallop tüpleri olarak adlandırılır. Gebelik burada başlar ve ilerleyerek rahim dokusu içerisine gelir. Sonra da rahime yerleşir. Tüplerin geçirgenliğinin bilinçli olarak engellenmesi suretiyle uygulanan tüp ligasyonu yani tüplerin bağlanması operasyonu yüksek oranda kalıcı koruma salar. Bu yöntem ile sperm ve yumurta bir araya gelemez. Ve gebelik oluşamaz.

Tüp ligasyonu ya da tüplerin bağlanması kalıcı bir doğum kontrol yöntemidir. Tüplerin tekrar açılması söz konusu olmayabilir. İleride çocuk isteği olabilecek çiftler bunu da göz önünde bulundurmalıdır.

            Tüp ligasyonu en avantajlı doğum kontrol yöntemidir. Yüksek oranda kalıcı korunma sağlar. Gebe kalma endişesi ortadan kalktığı için daha verimli ve güvenli bir cinsel hayat yaşanabilir. En önemli dezavantajı geri dönüşümünün olma ihtimalinin çok az olmasıdır.

            Tüp ligasyonunun gebelikten koruyuculuğu hemen başlar ve ömür boyu devam eder. Ek bir yöntem kullandırmayı gerektirmez. Anestezi ve laparoskopinin taşıdığı riskler dışında herhangi bir yan etkisi yoktur. Cinsel yaşantı üzerine olumsuz bir yan etkisi olmaz. Adet düzeninde bir değişikliğe neden olmaz.

            Tüp ligasyonu daha çok sezaryen işlemi sırasında yapılır. Sezaryen olacak hasta eğer ailesini planlamış, başka çocuk isteği olamayacak ise sezaryen öncesi tüp ligasyonu için istekte bulunabilir. Ancak herhangi bir zamanda da yapılması mümkündür. Uygun hastalarda genel anestezi ile laparoskopi tekniği (kapalı ameliyat) kullanılır. Bazen hastanede bir gün yatış gerekebilirse de çoğunlukla aynı gün evine gönderilir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb