Konular

Cinsel isteksizlik

 

Ağrılı cinsellik

Cinsel ilişkide ağrı tıp dilinde ‘disparanue’ olarak geçen, ilişki sırasında ağrı olması ya da ağrı nedeniyle ilişkiye girememe olarak tanımlanır. Nedenleri 2 temel sebep olan organik ve psikolojik olabilir. Ağrının nedenini saptamada en önemli belirleyici uzman bir hekim tarafından basit bir tıbbi muayenedir.

            Cinsel ilişkide ağrı durumu kadının ilk cinsel deneyimi sırasında olabileceği gibi, önceden herhangi bir şikayeti olmayan, hatta doğum bile yapmış kadınlarda ilk cinsel ilişkisinden yıllar sonra da ortaya çıkabilir.

            Ağrılı cinsel ilişkinin en sık nedeni vajinismustur ve psikolojik nedenlerdendir. Bunun dışında partner ile uyumsuzluklar ve cinsel istismar ya da tecavüz de vajinismus nedeni olabilir.

Vajinal girişte doğumsal veya hormonal nedenli darlık olması penisin vajinaya girişine engel olur. Kızlık zarının sert veya normalden kalın olması da ilişki sırasında ağrı nedenidir.

Vulva kadınlarda dış genital bölgeye verilen addır. Bu bölgenin iltihapları, genital siğiller, genital herpes, sifilis ülserleri ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar ağrılı cinsellik nedenidir.

Vulvar vestibulit sendromu kızlık zarının çevresindeki belli bir bölgede ağrıya veya temasa karşı hassasiyet ve bu bölgede kızarıklık ile karakterize bir durumdur. En sık görülen ağrılı cinsellik nedenlerinin başındadır. Yüzeysel bir ağrıdır ve teşhis ancak uzman bir hekim gözüyle konulabilir.

Vajinit vajina içerisindeki enfeksiyon halidir. Vajinanın iltihabı ya da akıntısı olarak bilinir ve sık görülen ağrılı cinsellik nedenlerden biridir. En sık vajinit nedenleri mantar enfeksiyonlarıdır ve basit tedavi yöntemleri ile giderilebilir.

Sistit de cinsellik sırasında ağrı nedenidir. Sistit mesane yani idrar kesesinin iltihabı olup sık idrara çıkma, idrar yapma sırasında ağrı, yanma şikayetine de neden olur.

Pelvik iltihabi hastalık rahim, tüpler, yumurtalıklar ve etrafındaki zarların yani iç genitallerin iltihabi durumudur. Bu hastalık durumu da basit bir jinekolojik muayene ve tetkiklerle teşhis konulabilen bir durumdur ve tedavi edilebilir.

Myomlar ve yumurtalık kistleri de ağrılı cinsel ilişki nedenidir. İlişki sırasında kasıkta ağrılar belirgindir. Endometriozis karın içerisinde karın zarlarının yapışıklıkları ile karakterize bir durum olup sadece cinsel ilişki sırasında değil adet zamanı ya da dışkılama sırasında bile ağrılara neden olabilir. Kesin teşhis için laparoskopi gereklidir.

Vajinal kuruluk vijinanın kayganlığını sağlayan salgıların az olması neticesinde gelişen bir durumdur. Bu da emzirme döneminde ve bazı kişisel özellikler nedeniyle gelişebilir. Vajinal ıslaklıkta azalma olması vajen kayganlığında problem yaratacağından ilişkide ağrıya neden olur. Menopoz sırasında da vajinal salgıların azlığı östrojen hormonu eksikliğinden kaynaklanır. Bu ağrılı ilişkiyle beraber orgazm olamama ve cinsel istek kaybı ile sonuçlanabilir.

Normal doğum yapmış bir kadının doğumu sırasında bebeğinin rahat çıkması için yapılmış olan kesilere epizyotomi denilir. Epizyotomiler de uygun şekilde onarılmadığı takdirde ilişki sırasında ağrılara veya zorlanmalara sebep olabilir. Vajina bölgesinden yapılmış daraltma, idrar kesesi sarkması veya rahimin vajinal yolla çıkartılması şeklinde yapılmış ameliyatlar sonrası da ağrılı cinsel ilişki görülmektedir.

Görüldüğü gibi ağrılı cinsel ilişkinin çok sayıda nedeni vardır ve nedeni saptamak tedaviye yönlendirir. Tedavide psikoterapi, ilaç tedavileri mümkün olup bazı durumlarda cerrahi yöntemlere gerek duyulabilir. Bunun için yapılacak basit bir hekim muayenesi tedaviye karar vermede etkili olacaktır.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb