Konular

Smear

 

SMEAR (PAP) TESTİ

Smear serviks (rahim ağzı) kanserini erken teşhis etmek için yapılan bir testtir. Smear testi alma işleminde doktor vajinaya rahim ağzını görebilmek için bir alet yerleştirir. Daha sonra rahim ağzındaki hücreleri küçük başka bir aletle toplar. Plastik yumuşak bir fırça ile nazikçe rahim ağzına sürterek  hiç ağrıya yol açmadan alınır.Patolog ise bu hücrelere mikroskop altında anormal olup olmadıklarına bakar.

PAP testi kanser hücrelerini ya da kansere dönüşebilecek ‘prekanser’ denen öncül hücreleri bulur. Test genellikle erken evrelerinde kanseri tanır.

PAP testi ilk cinsel ilişkinin başladığı yaştan sonraki 3. yıldan itibaren her yıl, düzenli olarak yapılmalıdır. Seksüel aktivite ya da menstrüel kanama olması, vajinal tampon, vajinal krem veya kayganlaştırıcı jel kullanımı smear testi alınmasına engel değildir.

Rahim alınma ameliyatı geçirmiş olan kadınlar da PAP testi yapılmayı gerektirebilir. Ancak serviksiniz artık yok, yani rahiminiz ameliyatla alınmış ve rahim alınma ameliyatı öncesinde rahim ağzı kanseri teşhisi almadıysanız PAP testi alınması gerekmeyebilir. Bu durumdaki kadınların doktorlarına başvurması gerekir.

HPV aşısı yapıldıktan sonra da smear testi alınmaya devam edilmelidir. HPV serviks kanserine neden olan bir virüstür. HPV aşısı yapılmış olmak rahim ağzı kanseri oluşma riskini azaltır, ancak tamamen korumaz. Hpv aşısı önleme için smear ise bir şey varsa saptama içindir .Kanser taraması için smear testi yapılması gerekir.Rahim ağzıkanseri gibi kadınlarda 3. sıklıkla görülen kanseri oluşmadan yıllar önce tedavisi çok basit aşamada  iken yakalamayı sağlayan bu basit  testten kadınlar faydalanmalıdır.Smear testi hasta hangi nedenle muayene edilirse edilsin son bir yılda alınmamışsa  muayenenin bir parçası olarak yapılmalıdır

Smear testi sadece bir tarama testidir ve anormal PAP testlerinin çoğunluğunda kanser yoktur. Eğr PAP testi sonucu hücreler anormal ise doktorunuz bir sonraki aşamadaki tanı testini (kolposkopi,biopsi) önerecektir.Sonuca göre LEEP veya konizasyon gerekebilir.Anormal smear testi yorumlanırken hastalar  çoğunlukla olduğundan daha kötü bir durum varmış gibi bir psikolojiye giriyorlar.Hashas,itinalı gereksiz endişeye yol açmayacak sekilde anlatılmalıdır.

 

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb