Konular

Gebelikte cinsiyet tespiti

 

GEBELİKTE CİNSİYET TESBİTİ

13.HAFTADAN SONRA CİNSİYETİNİ GÖSTERMEYEN BEBEK YOKTUR!

 

            Gebelik sırasında cinsiyet tespiti her anne ve baba adayı için önemlidir. Hatta bir çok çift rutin kontroller sırasında hekimin bebeğin cinsiyetini söylemesini talep eder.

Bir bebeğin cinsiyeti sperm ile yumurtanın buluştuğu anda bellidir aslında. Burada tek belirleyici babadan gelen spermin cinsidir. Eğer sperm Y kromozomu taşıyorsa bebek erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır. Ancak bunun gözle görülebilir düzeye gelmesi için bebeğin doğumunu beklemek gerekmiyor. Ultrasonografi ile 12. hafta civarı cinsiyet tespiti mümkündür.  12 haftayı beklemenin amacı bebeğin belli bir büyüklüğe ulaşması ve dış cinsel organların ultrasonografi ile görülebilir büyüklüğe gelmesi gerekliliğidir. Bazen bu haftaya rağmen bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu nedeniyle zorlanılabilir ancak vajinal ultrason da kullanılırsa ve makul bir süre ayrılırsa tecrübeli hekimlerce en geç 13. haftada mutlaka saptanır saptanamıyorsa bunlardan biri eksiktir

           Ultrasonografi ile cinsiyet tespitinde nadiren yanılmalar olabilir. Bebeğin cinsiyeti erkek olarak tespit edilmişse yanılma payı düşüktür. Ancak ilk değerlendirmede kız olarak belirlenmiş bebeklerin 1 hafta sonra yeniden değerlendirilmesi gerekebilir.Cinsiyet saptanmasında 16. haftadan sonra yanılma olmaması beklenir.Çünkü artık burdan sonra cinsiyet çok belirgindir yanılma olması bebeğin sağlığının saptanmasına ilişkin muayenenin de kalitesini tartışmalı hale getirir.Çünkü artık bebeğin kalp muayenesine ilişkin gerekli detay cinsiyetin gerektirdiğinden belki 10 kat fazladır,cinsiyette yanılmak büyük olasılıkla sadece cinsiyette yanılmak değildir.13. haftadan itibaren göstermeyen bebek değil göremeyen hekim vardır.

           Ultrasonografi dışında bir tespit yöntemi gebelik sırasın da yapılmış amniosentez, CVS veya kordosentez gibi yöntemlerdir. Bu yöntemler ile bebeğin dökülen hücreleri veya plasentasının kromozomal incelemesi ile cinsiyet tespiti mümkündür. Bu yöntem ile cinsiyet kesin olarak belirlenir. Hücrelerde XX ya da XY kromozomları bakılır. Ancak bu işlemler sadece tıbbi bir gereklilik halinde yapılır. Sadece cinsiyet tesbiti için yapılmaz.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb