Konular

Menopoz

 

Menopoz

Menopoz kelime anlamı olarak İngilizce’deki Meno ve Pause kelimelerinin bir araya gelmesi neticesinde oluşup dilimize yerleşen ‘adet kanamalarının sona ermesi’ manasına gelen tıbbi bir terimdir. Menopoz adet döneminin kalıcı olarak sonlanmasıdır. Bir kadının menopoza girdiğini söylemek için 12 ay boyunca adetten kesilmiş olması gerekir. Ancak gebelik, emzirme dönemi, rahim içi patolojiler nedeniyle adetten kesilmek, menopoz ile karıştırılmamalıdır. Menopoz bir hastalık değil tamamen doğal bir süreçtir.

Son adet görülmeden önce yumurtalıklardan salgılanan progesteron hormonunun üretiminin yavaşlaması nedeniyle adetler düzensizleşmeye başlar, östrojen hormonunun yapımı ise yavaşlar. Bunların sonucunda sıcak basması (vücut sıcaklığı yükselmeksizin ateş hissetme), gece terlemeleri, uyku düzeninde bozulma, ruhsal değişiklikler, çabuk sinirlenme, depresyon, cinsel isteksizlik, gerginlik ve halsizlik gibi kadını rahatsız edici bazı sıkıntılar baş gösterir. Birçok kadın dikkatini toplamada güçlük ve bilhassa unutkanlıktan yakınır. Bu durum kadının sosyal ilişkilerini ve çalışıyorsa mesleki performansını etkiler. Östrojen eksikliği bir süre sonra vajinanın nemliliğini yitirmesine ve kurumasına sebep olur. Vajina kuruluğu cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olur. Bunun için vajina içine uygulanan nemlendirici özel kremler yararlı olabilir. Menopoz belirtileri ortalama 2-5 yıl sürer. En sık belirtisi sıcak basmasıdır. Bunun dışında terleme, uyku düzeninde bozulma, depresyon, anksiyete, libidoda azalma, vajinal kuruluk ve buna bağlı ilişkide zorlanma meydana gelir.

Menapoz sonrası dönemde, kadın sağlığı açısından bazı risk faktörlerinin belirlenmesi için Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanına gidilmelidir. Kadın genital organlarında başlayabilecek kanserlerin saptanması açısından vajinal smear ve ultrasonografi, meme kanseri araştırması için meme ultrasonografisi ve mamografi, azalan kemik yoğunluğunun ölçümü ve osteoporoz riskinin belirlenmesi için kemik dansitometrisi, ayrıca rutin check-up amacıyla diğer bazı tetkik ve tahliller yapılmalıdır. Kontrol amacıyla Kardiyoloji veya Dahiliye uzmanına muayene olunmasında da fayda vardır.

Menopozun tedavisi yoktur çünkü menopoz doğal bir süreçtir. Ancak menopoz sırasındaki kadınların şikayetlerine yönelik tedaviler uygulanabilir. Eksileni yerine koymak amaçlı "Hormon Replasman Tedavisi" (HRT) şikayetleri gidermekte etkili olabilir. Düşük dozlarda uygulandığında bu tedavinin önemli bir yan etkisi yoktur. Ama yine de son yıllarda daha çok menopoz şikayetlerini şiddetli, rahatsız edici yaşayanlara önerilmektedir. Ancak hormon yerine koyma tedavisi alan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığının arttığı gösterilmiştir. Menopoz şikayetlerinin rahatlatılmasında hormon içermeyen bazı bitkisel içerikli ilaçlar da kullanılabilmektedir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb