Konular

ikili-üçlü test

 

İkili-üçlü tarama testi

 

Bu tarama testleri gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin olası kromozomal ya da yapısal bazı anomalilerinin saptanmasında kullanılan, halk arasında ‘zeka testi’ denilen testlerdir. Kesin teşhis koydurmaz, ileri araştırmalar gerekip gerekmediğine karar vermemizi sağlar.

İkili test gebeliğin ilk 3 ayında yapılan, 11.-14. haftalar arasında ultrasonografiyle bebeğin ense kalınlığı ve baş-popo mesafesi ölçümü ile anneden alınan kanda PAPP-A ve serbest B -hCG adı verilen iki hormonun ölçülmesine dayanan bir tarama testidir. İkili test üçlü teste göre daha yeni bir testtir. Üçlü teste göre avantajı gebeliğin daha erken döneminde yapılabilmesine ve olası Down sendromlu bebeğin daha erken gebelik haftalarında teşhis edilebilmesine olanak sağlamasıdır. Ayrıca ikili test üçlü teste göre Down sendromu için daha duyarlı bir testtir.

İkili test ilk trimester tarama testidir. Bu test Down sendromu ve Trizomi 18 için bir risk oranı verir ve ileri bir araştırma gerekip gerekmediğine karar verdirir. Asla teşhis koydurmaz.% 80 dolayında güvenilirdir.

Üçlü test ise gebeliğin 14.-18. haftaları arasında yapılan, anne kanında AFP, HCG ve E3 adlı 3 parametrenin bakılması ile karakterize bir testtir. Üçlü testte bakılan bu 3 parametrenin analizi, Down sendromu, trizomi 18 ve nöral tüp defekti adı verilen 3 hastalığın bebekte bulunma riskini saptamaktadır.%60-70 güvenilirdir

Üçlü test de ikili test gibi bir tarama testidir. Bu test sonucu da amniosentez gibi diğer bir ek araştırmanın gerekli olup olmadığına karar verdirir. Asla teşhis yöntemi değildir.

GEBELİK HESAPLAYICI
Dr. Mehmet Tongal, Özel Jineklinik Doğa Polikliniği, Antalya
0242 321 22 00      info@mehmettongal.com
Dört Boyutlu Renkli Doppler Ultrason

Tüm hakları saklıdır © 2014. / Tasarım Ajansweb